”Jag skulle ha ställt fler kontrollfrågor”. Högsta ansvariga chef för den misslyckade Millenium-satsningen i Västra Götalandsregionen reflekterar i DN över vad han kunde ha gjort bättre.
Och efter att ha studerat tystnad i organisationer tänker jag att han är på delvis rätt spår.
Ja, det är rätt av överordnad att vända blicken mot sig själv. Fundera över hur han själv har bidragit till att han inte fick veta att det inte gick bra i projektet.
Men jag vänder mig mot den underton av misstänksamhet och misstro som orden kontroll, krav och ifrågasättande signalerar.
Tystnaden beror ju inte på att underställda medvetet ville föra någon bakom ljuset. De kände sig bara inte trygga med att vara budbäraren som kom med dåliga nyheter.
Så det är inte mer kontroll, krav och ifrågasättande som behövs.
Utan precis tvärtom.
Det som behövs är en chef som ställer nyfiket utforskande frågor utifrån att hen verkligen vill förstå.
Tar sig tid att verkligen lyssna – även efter det som inte sägs.
Som fångar upp de där vaga, trevande försöken till dåliga nyheter. Antydningarna. Och då ber att få veta mer. Aktivt efterfrågar vad som inte går enligt plan.
Så tacka för allt negativt som du får veta. Säg att du uppskattar att de berättar och att du verkligen vill förstå.
Och styr dina reaktioner. Visa att du klarar att höra dåliga saker. Att du inte flippar och får utbrott. Men även dom här suckarna och minerna … medarbetare vet exakt hur du ser ut när du blir missnöjd. Dom tycker det är obehagligt, så öva bort det där.
När dina underställda verkligen litar på att ni – alltid och oavsett – är på samma lag … ja, då kan du också lita på att du får veta det du behöver veta. Och att de kommer hjälpa dig att ordna upp det. Medan tid finns.
.
.
Jag arbetar för ett mänskligt arbetsliv och ett bättre hashtag#ledarskap. Bättre i bemärkelsen att det får människor att känna en genuin samhörighet med den organisation där de arbetar. Så att de kan och vill bidra bättre till organisationens resultat. hashtag#chef och hashtag#medarbetare tillsammans!
Hur du får veta det du behöver veta
