83 % har haft en konflikträdd chef
Läser på linkedin om en studie enligt vilken 83 % menar sig ha haft en konflikträdd chef.
Att vara chef och vara konfliktundvikande är inte bara en olägenhet för chefen själv utan blir ett problem för hens medarbetare, för arbetsklimatet och för organisationens resultat.
Varför duckar så många chefer?
Så varför verkar det vara så vanligt att chefer upplevs ducka för obehagliga samtal? Jag har några reflektioner.
Vem lyfts egentligen till chef?
En handlar om vilka som lyfts upp till ledande roller. Är det verkligen de som har ett personligt mod och säger sin mening redan som medarbetare?
Eller anses de som besvärliga, varför man uppskattar och promotar de ”följsamma” och ”smidiga”? De där som alltid håller med?
Hör tecken på det senare. Både från de organisationer jag jobbar med och i samband med den masterstudie om tystnad jag nyligen gjorde.
Ingen får träna på konflikter
En andra reflektion handlar om att människor inte får lära sig hur man tar tag i konflikter. För det är ju mänskligt att dra sig för samtal som man befarar kommer bli obehagliga. Och det kräver träning att bli bekväm med sådant.
Men även chefer är förvånansvärt otränade här.
En stor del av min chefscoaching består därför av att hjälpa chefer som kommer till mig med knepiga situationer. Och där vi tillsammans hittar sätt att ta sig an dem.
Ofta hjälper jag till med konkreta formuleringar kring vad och hur de kan säga. Och detta väldigt påtagliga stöd blir hjälpsamt för chefen på riktigt. Som får ett så handfast stöd att hen vågar ta samtalen. För att över tid bli bättre och bättre.
Men i början behövs det väldigt konkreta stödet.
Vems ansvar är det egentligen?
Och slutligen – varför är det alltid chefens jobb att t.ex. säga ifrån kring olämpliga skämt på arbetsplatsen?
Jag menar inte att det inte är chefens jobb. Bara att det är alla andras jobb också.
Hör ofta chefer berätta hur medarbetare kommer till dem och ber dem säga till andra. Att ta tag i saker … som medarbetaren faktiskt borde ta tag i själva! Även dessa medarbetare behöver få hjälp att träna på interpersonellt mod och lära sig hur man tar ansvar för sin arbetsmiljö.
Företrädesvis av chefen. Som kan behöva stöd i att coacha sina medarbetare att bli modigare.
Vill du stärka modet i din organisation?
Det går absolut att träna på interpersonellt mod – både som chef och som medarbetare. Och resultaten låter sällan vänta på sig.
Vill du ha stöd i att bygga den förmågan? Eller har du någon i din organisation som skulle ha nytta av att göra det?
Jag har långt erfarenhet av att coacha chefer och jag hjälper gärna till – hör av dig!