Enkelhet är en rörelse för ett nytt ledarskap. En kraft för chefer som vill anpassa arbetslivet till människor istället för tvärtom. Både för att det är det rätta att göra. Men också för att hjälpa privata och offentliga organisationer att prestera bra mycket bättre än de gör idag.
I decennier har managementforskare förklarat att goda resultat förutsätter engagerade medarbetare. Inte för att vi inte hade kunna räkna ut det på egen hand ;-) Men det är inte så dumt att det finns hyllmeter med litteratur om att det faktiskt är så.
Hur kommer det sig då att 85 % av svenska medarbetare är oengagerade! Det är inte bara obegripligt. Det är också inhumant och ett samhällsekonomiskt problem. Men det går att göra något åt detta oengagemangs- och prestationsproblem. Eftersom orsaken är ledarskapet behöver chefer radikalt ändra hur de leder. Så enkelt är det!
Men bara för att det är enkelt betyder det inte att det är lätt. Tvärtom!
Varje chef behöver själv söka sig fram till hur hens nya ledarskap bör se ut. Människor – chefer och medarbetare – är unika. Vad som passar hos dig är inte nödvändigtvis något för mig. Men också för att ingen vet bestämt – inte ens managementforskarna. Och eftersom det är så ovanligt att leda för engagemang finns det inte många förebilder att inspireras av.
I ditt sökande efter det nya ledarskapet kommer du dessutom att krocka med din organisations processer, system och rutiner. De är ju konstruerade utifrån just de föreställningar som du omprövar. Och du kan inte heller räkna med stöd hos kollegor eller överordnade – att ifrågasätta vedertagna ”sanningar” är sällan uppskattat.
Chefer står alltså inför en monumental utmaning och de som vågar provar nya sätt att leda förtjänar inte bara stor respekt. De behöver också all hjälp de kan få. Och det är där Enkelhet kommer in.
Enkelhet:
- är en samtals- och mötesplats för chefer som utforskar nya sätt att leda
- är ett nätverk av likasinnade som kan inspirera, utmana, stötta och lära av varandra
- erbjuder stöd i form av material, föreläsningar, kurser, coaching och rådgivning
- åtar sig konsultuppdrag för chefer och organisationer som vill utvecklas
Hur skulle enkelhet kunna vara till nytta för dig? Vad skulle du uppleva som hjälpsamt? Tack för att du kommenterar nedan!
6 Comments on “Det måste gå att leda bättre”
Vilken fantastiskt bra idé med en samlingsplats för nytänkande chefer och ledare som lika mycket också famlar i sin vilja att göra annorlunda- bättre. I såväl offentlig som privat sektor finns naturligtvis krav på både budget-följdsamhet samt ständiga förbättringar men det finns också likväl idéer på hur detta ska ske. En chef behöver ständigt sträva efter att bli bättre själv men också hur sin organisation kan bli bättre under dennes ledning. Här kommer Enkelhet in tänker jag- ju mer input på ett och samma ställe av fler människor desto mer lättillgängligt blir det. Kör hårt! Ser fram emot mer lärdom och input av kloka Lucie samt övriga deltagare!
Tack för din uppmuntran, Camilla! Jag ska göra mitt bästa för att bidra med inspiration till dig och andra chefer som vill leda på sätt som gör att människor kommer mer till sin rätt. Och jag hoppas att ni kloka chefer vill dela tankar, frågor och inspiration med varandra här. Min förhoppning är att jag börjar men att ni andra sakta men säkert tar över :-)
Hej Lucie
En tanke som kommer när jag läser ditt inlägg är vart problemet ligger.
Är det så att anställde i dag är slapp, lad och likgiltig eller är det miljön runt dem som dränera dem?
”Trygghet” poppar upp som ett svar – inte trygghet i anställningen – den har vi redan så mycket av att den kan kännas som en kvarnsten runt halsen på de för samhället så viktiga entreprenörer som vågar starta upp nytt.
Jag pratar om trygghet i arbetet – att det känns tryggt att göra och att göra fel. Vill vi ha medarbetare som gör då måste vi skapa ramarna för att det är värd det. Inte i pengar alltid men i glädja och stolthet, i förståelsen av att det är viktigt och bidra till en helhet.
Den trygghet börjar hos chefen – är du trygg som chef och i dig själv då kommer dina medarbetare att känna sig trygga. Om du känner dig otrygg i din roll och lägger tiden på att bevaka din position, mörka att du inte räcker till eller talar i ”tungor” för att dölja att du inte kan då känner dina medarbetare sig otrygga och söka en annan trygghet i inte att göra för inta att göra fel.
Lucie – hjälp organisationer att bli trygga och bygga sin verksamhet på trygga medarbetare då kommer de att göra jobbet i stället för att spela spelet.
René
Jag tror att du är inne på något mycket viktig, René. Den som inte känner sig trygg kommer inte att våga göra något utanför de allra snävaste ramarna. Otrygga sitter still i båten. Tar så få initiativ som möjligt och säger hellre nej än ja till andras.
Jag tror att en källa till otrygghet är hur informationen i organisationer hanteras. Ibland är det uttalat att alla inte ska, kan eller bör ha information om allt. Ibland bara blir det så. Men jag hör ofta hur det snålas och sållas och filtreras med såväl viktigt som oviktigt … och till slut är alla osäkra på var man har varandra.
Pingback: ”Mina medarbetare är så taggade” | enkelhet
Pingback: Missförstånd kring motivation – enkelhet.se