Mångfald kontra kompetens?

Är det rimligt att kritisera satsningar på mångfald? Ja, vid en första slarvig och oinsatt granskning kan det låta rimligt att hävda att ”här rekryterar och befordrar vi bara på kompetens”.

Men väldigt mycket gedigen forskning visar att det inte är så enkelt.

Status quo normerar vad vi lägger i det där med kompetens. Visar att det är ett betydligt mer mångbottnat begrepp än bara formella meriter. Som inte heller de är så objektivt entydiga som de kan verka.

Vi vet också att detta med att vara lik den som rekryterar ofta övertrumfar även den formella kompetensen. Den sk magkänslan pekar oss mot de vi känner igen, vilket inte har särskilt mycket med kompetens att göra.

Och denna tendens förstärks ytterligare av att ha upparbetade kontakter och nätverk inom den sfär där det rekryteras.

Därför resulterar rekryteringar paradoxalt nog alltför ofta i att vi får more of the same. Googla fram bilden på styrelse eller ledningsgrupp i valfritt företag och se själv.

Att sen samarbetet flyter smidigt tas ofta som ett tecken på att det var en bra rekrytering. Men är ett friktionsfritt samarbete verkligen ett gott tecken? Betyder det inte bara att man alltför ofta är överens? Oroväckande ofta?

Jag har tidigare skrivit om den massiva kritik som Falsterbo Horse Shows val av sponsor och planerade namnbyte väckte. Och hur överraskad ledningen blev av protesterna.

Trots att många utomstående snarare var överraskade av hur ledningen hade kunnat välja en partner till den kvinnodominerade ridsporten som kunde kritiseras för både djurvälfärd som kvinnosyn.

Min gissning är att man med en större mångfald i den beslutande församlingen hade kunnat undvika att fatta ett så olyckligt beslut. För idag står man återigen utan sponsor och har dessutom ett skadat varumärke.

Den som tänker att mångfaldsarbete är onödigt och dyrt bör tänka om.

.
.
Jag arbetar för ett mänskligt arbetsliv och ett bättre hashtag#ledarskap. Bättre i bemärkelsen att det får människor att känna en genuin samhörighet med den organisation där de arbetar. Så att de kan och vill bidra bättre till organisationens resultat. hashtag#chef och hashtag#medarbetare tillsammans!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *