Mer motiverad lägga trall

Nej, det händer inte ”blixtsnabbt” att folk tappar sugen. Den är sedan länge tappad.

Inte pga korttidsstödet. Snarare pga att arbetsgivare inte lyckas skapa ett arbetsliv där människors lust att bidra tas till vara. Där de i alltför liten utsträckning får göra genuint meningsfulla saker.

Jag funderar över värdet av att försöka skrämma folk och skapa oro genom att påstå att de som inte permitteras blir ”spjutspetsar”.  Som hamnar ointagligt före pga att arbetsgivaren har satsat så mycket på dom under tiden.

Nej, nu tycker jag vi lägger skulden och skammen för det massiva oengagemanget där det hör hemma. Hos arbetsgivare; på ledarskapet.

Och upprepar med en dåres envishet: det finns bättre sätt att leda!

Man kan som ledare t ex fundera över varför människor verkar tycka det är roligare att lägga trall där hemma än att vara på jobbet.

Från motivationsforskningen vet vi att tre psykologiska behov behöver vara uppfyllda samtidigt för att optimal motivation ska finnas.

Autonomi: Jag har själv valt att lägga trall. Jag förstår varför det ska göras så det känns meningsfullt att göra det. Jag får också bestämma hur trallen ska se ut och jag lägger upp arbetet på ett sätt som passar mig.

Kompetensutveckling: Jag lär mig nya saker under arbetets gång. Jag får klura ut hur jag ska göra när det blir svårt och jag känner att jag utvecklas och blir bättre på det jag gör. Jag ser att mina ansträngningar ger ett resultat.

Tillhörighet: Jag får peppig feedback från min partner som tycker jag gör fint. Grannarna kommer förbi och beundrar eller ger tips. Och jag ser framför mig hur härligt det ska bli att bjuda vänner på utomhusmiddag när jag blir klar.

Jag känner mig alltså väldigt motiverad i mitt arbete med trallen.

Inte för att trall-läggande är så himla härligt i sig. Utan för att det uppfyller mina psykologiska behov.

Vilket annat arbete som helst skulle också kunna göra det.

Så varför gör det inte det?


#mänskligtarbetsliv #detgårvisst #tillsammans

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *