Well behaved women rarely make history

Jag älskar citat. Och beundrar förmågan att så där kort och precist säga något viktigt. Kanske för att jag själv har en tendens att vara lite väl mångordig …

Flera favoritcitat – inte minst rubriken! – kommer från Eleanor Roosevelt. USA:s first lady under 12 år och sedan FN-diplomat.

Eleanor Roosevelt var en okonventionell första dam. Engagerad i mänskliga rättigheter och frispråkig kring behovet av reformer. Själv aktiv i politiken tog hon en ansenlig del av sin förlamade mans arbetsbörda och talade ofta på möten i hans ställen.

Både de frågor hon drev och det faktum att hon var kvinna gjorde henne kontroversiell och kritiserad. Att bryta mot konventioner gör man inte ostraffat. Men hon åstadkom mycket genom att få människor med sig. Hon var en verklig ledare!

Har du funderat över hur du och din organisation bidrar till människors tilltro till sig själva? Alltför ofta ser jag hur det vedertagna ledarskapet med sina kontrollsystem, regler och riktlinjer får människor att göra sig mindre än de är.

“För merparten av medarbetarna är deras chefer snarare en källa till stress än inspiration.”

Hårda ord ur läsvärd artikel i Harvard Business Review. Och inte så lätta att avfärda då de tyvärr är baserade på gedigen forskning.

Artikeln mynnar ut i en rekommendation till medarbetare att lägga tid och energi på att hantera chefens personlighet och beteende. Säkert ett klokt råd i sammanhanget … men är det inte lite sorgligt? Och vore det inte bättre om människor kunde lägga den tiden och energin på annat? Sitt jobb, till exempel?

Som veckans ledarutveckling rekommenderar jag dig att avsätta en stund åt att läsa den korta artikeln. Och att motstå instinkten att inte känna igen dig. Där  finns inget lärande. Det finns bara i en öppenhet för att även du är på något av de sätt som beskrivs.

Artikeln handlar ju trots allt om merparten chefer. Med stor sannolikhet även om dig, alltså.

Sååå … vilka beteenden tror du att dina medarbetare skulle tillskriva dig?

Och hur kan du vara istället?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *