Förtroende bra men kontroll bättre

Säger vi lite urskuldande när vi lägger oss i sådant vi egentligen borde överlåta åt andra. Vi skojar till det i ett försök att distansera oss från att ha blivit avslöjade med att inte lita på människor. För såna vill vi ju inte vara. Vi som egentligen har fullt förtroende för våra kloka medarbetare.

Sådan är också organisationers officiella retorik. Människor kan! Säger man.

Men när det kommer till praktiken låter det annorlunda. En uppsjö av regler och policies försvaras som självklarheter. De sägs vara nödvändiga för att få organisationen att fungera. Och den som ifrågasätter detta stämplas som naiv och okunnig.

Men bara genom att ha alla dessa regler, riktlinjer, policies eller vad de nu kallas avslöjar organisationen att människor inte är betrodda. Varför skulle de annars finnas? Sen är det också något med sättet de är skrivna på. Det känns inte som att de ”bara” är till för att guida och hjälpa …

Problemet är att vi människor inte reagerar så bra på att bli kontrollerade eller begränsade. Experiment efter experiment visar att människor uppfattar och reagerar negativt på även ganska subtila tecken på att de inte är betrodda.

Visste du t ex att bara det faktum att medarbetare får skriva på sekretessavtal får dem att prestera sämre? Nej, troligen inte. Och troligen inte heller alla de arbetsgivare för vilka dessa avtal är helt oproblematiska självklarheter.

Det är något väldigt avslöjande i hur lite vi intresserar oss för vad allt det vi gör med och mot människor i våra organisationer får för effekt på dem.

Den läsvärda artikeln The High Price of Overly Prescriptive HR Policies i Harvard Business Review landar i rekommendationen:

Take your faith out of policies and place it in the people you hired.

Veckans ledarutveckling: Fundera över hur du och din organisation kontrollerar och begränsar medarbetare.

Var konkret. Och ge dig inte innan du har hittat i alla fall några sätt. Alla är vi en produkt av den gamla ”command and control”-mentaliteten så det vore ju konstigt om du eller din organisation var helt fri från dessa kontraproduktiva praktiker.

Reflektera sedan över varför ni/du gör så här. Egentligen. Och sedan över hur du skulle kunna låta bli. Nu när du vet att det faktiskt motverkar det du vill åstadkomma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *