Quiet quitting är bra

Quiet quitting är ett uttryck som har dykt upp allt mer under sommaren. Det som började som en tiktok-video som blev viral har tagit sig in i de mest etablerade management-magasinen och konsultföretagen.

Så vad är quiet quitting?

Översatt till svenska blir det ungefär tyst uppsägning. Och det är ganska precis vad det är.

Människor ”säger upp sig” fast lite tyst. Alltså inte på riktigt. Man jobbar kvar, men slutar göra allt som är mer och utöver det man får betalt för. Man blir alltså väldigt bokstavstrogen kring sin arbetsbeskrivning, sina avtalade arbetstider och liknande.

Man gör det man ska. Punkt.

Anledning till att quiet quitting på så kort tid har blivit så omskrivet är att det har blivit stort.

Gallup, som är det undersökningsföretag jag håller högt pga att de vet vad de mäter och förstår att tolka resultaten, kom med en rapport om just quiet quitting häromdagen. Och enligt deras undersökning matchar hälften av arbetskraften i USA definitionen på quiet quitters.

50 % quiet quitters.

Tror vi alla blir förvånade och lite chockade. Det var i alla fall ingen som vågade gissa så högt när jag ställde frågan på instagram häromdagen.

I rapporten skriver Gallup vidare att dessa quiet quitters ganska väl motsvarar deras kategori ”oengagerade” i den stora engagemangs-undersökning jag alltid skriver om. Inte minst för att den förklarar vad som skapar värde i organisationer. Engagemang.

Siffran gäller alltså för USA och kan inte rakt av föras över till Sverige.

Å andra sidan, om quiet quitters verkar vara ”de oengagerade” i Gallups stora arbetsplatsrapport vet vi ju att det i Sverige ser minst lika illa ut som i USA.

Och vad talar egentligen för att det skulle se annorlunda ut här?

Inte mycket. Inte minst med tanke på de konflikter som har seglat upp på många arbetsplatser mellan chefer som beordrar tillbaka till kontoret och medarbetare som inte alls är sugna på det.

Jag har funderat mycket på vad jag tycker om detta med quiet quitting.

Jag som ofta skriver om att jag vill se ett ökat medarbetarengagemang. Att jag vill se fler medarbetare som just gör det där lilla extra.

Har jag tänkt fel när jag i alla år har sagt att människor är engagerade i grunden. Att fler (alla?) egentligen också vill vara det på jobbet?

Nej, inte alls. För jag ser det så här.

Människor vill vara engagerade.

Göra ett bra jobb.

Till och med göra det där lilla extra.

Men villkoren måste vara rimliga och det måste vara ett givande och tagande.

Många arbetsgivare har konsekvent utnyttjat människors vilja att göra ett bra jobb. År ut och år in ger de sina medarbetare dåliga förutsättningar men förutsätter att dessa trots allt fixar det. Trollar med knäna och slår knut på sig själva.

Ett exempel på detta är sjukvården.

Att medarbetare hos sådana arbetsgivare inte längre går med på att bli utbrända i sina försök att kompensera usla förutsättningar är ju bara rimligt. Att människor i sådana lägen blir fyrkantiga kring vad som faktiskt är avtalat är bara sund självbevarelse.

Det betyder inte att dessa medarbetare inte är eller har potential att vara de engagerade medarbetare jag ofta skriver om.

Tvärtom.

Men de går inte längre med på att det ska ske på bekostnad av deras hälsa, familj och livskvalitet. Och det där är jag helt för.

Jag skriver ju alltid och hela tiden att jag jobbar för ett mänskligt arbetsliv.

Så jag har landat i följande.

Quiet quitting är ett rimligt, förväntat och sunt motstånd mot arbetsgivare som inte ger människor förutsättningar att göra ett bra jobb.

Att det faktiskt är på tiden att människor sätter ner foten. Push back, som man säger på engelska.

Och kanske kan det faktiskt vara vad som behövs för att det ska bli en förändring!

När arbetsgivare inser att de har kommit till vägs ände med att förvänta sig stordåd trots usla förutsättningar … ja, då kanske de blir intresserade av att börja erbjuda bra förutsättningar.

Ett mänskligt arbetsliv, alltså.  

.

.

Jag arbetar för ett mänskligt arbetsliv och ett bättre #ledarskap. Bättre i bemärkelsen att det får människor att känna en genuin samhörighet med den #organisation där de arbetar. Så att de kan och vill bidra bättre till organisationens resultat. #chef #medarbetare tillsammans!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *