Dina riktiga vänner

Du har två riktigt bra vänner. Förmågan att koncentrera dig på det du håller på med. Och förmågan att känna igen och låta bli att dras med av distraktioner.

Men dom är som bortblåsta nu när du behöver dom som mest.

Kanske för att du inte har varit så bra på att hålla kontakten med dom. För du har ju, i ärlighetens namn, mest hängt med kompis multitasking. Som verkade så spännande och som lovade så mycket …

Men det går att hitta tillbaka till de riktiga vännerna! Så här:

  • Ligg kvar i sängen när du vaknar, blunda och fokusera på din andning under två minuter. Räkna andetagen om det blir lättare. Och så fort du kommer på dig med att tänka på annat för du tanken vänligt men bestämt tillbaka till andningen. Kolla inte mobilen, mailen eller sociala medier innan du gör detta. Och inte heller direkt efteråt. Vänta ett tag.
  • Inför varje möte med andra – IRL eller virtuellt – avsätt en minut åt tre frågor: Varför är jag här? För vems skull? Hur ska jag vara för att det ska bli så bra som möjligt?
  • Avsätt fem minuter efter varje möte för att reflektera över vad du tar med dig från mötet så att du kan släppa det mentalt. Skriv ner eventuella to do’s som annars tenderar att hänga kvar och störa.
  • Under dagen. Pausa varje timme (sätt timern!) för att göra två saker. För det första, kolla om du jobbar med fokus på det gör och att du tar hand om de distraktioner som dyker upp. Och för det andra, avsätt en eller ett par minuter åt att bara sitta, blunda och fokusera på din andning.

Så här under corona-pendemin ser mångas dagar och liv väldigt annorlunda ut. Kanske är ni hemma från såväl jobb som skolor vilket kan bli påfrestande. Miljön är inte designad för detta. Inte relationen heller. Samtidigt som oro över jobb, ekonomi och hälsa sänker allas tolerans.

Ovanstående enkla life-hacks kan i all sin enkelhet göra en potentiellt påfrestande situation hanterlig. Bara en sån sak som att du börjar dagen med morgonövningen i sängen och förbereder dig med de tre frågorna för dagens första möte – den gemensamma frukosten!

Blev det någon skillnad?

Tyvärr får vi tunnelseende av stress och tappar perspektivet. Du vet att du är drabbad om du läser ovanstående och tänker att det där har jag verkligen inte tid med. I alla fall inte just nu.

För det är ju bara några få minuter åt gången. Några gånger under dagen.

Som ger dig något du behöver. Alldeles extra mycket precis just nu.

Forskning visar nämligen att någon form av regelbunden mindfulness motverkar stress. Dels genom att lugna och dämpa ångest. Dels genom att stärka förmågor som kreativt tänkande och empati.

Så ge det en vecka då du provar så många som möjligt av tipsen varje dag. Och så utvärderar du sen.

Vad gav det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *