“Jag önskar att jag hade mer tid att vara just chef och ledare”

”Det har en längre tid pågått en decentralisering av olika funktioner som har försvårat mitt uppdrag som chef och ledare. Alltmer tid går med administration som tidigare hanterades av duktiga medarbetare med kunskaper för detta. Det är ett problem och skulle gärna se att vi i framtiden får mer tid och med det möjlighet att vara just chef och ledare.”

***

Idag leder man inte verksamheter; man leder människor” sa en chef. Så klokt! Tänkte jag, snodde meningen rakt av och använder den ofta.

För det är ju precis så det är. Nu när värde skapas av människors engagemang.

Även det en mening som jag har snott och använder ofta. Denna gång stal jag från professor Gary Hamel – en av många ledande managementforskare som så ofta han får chansen påtalar att det är nya tider nu. Men att vårt sätt att leda och organisera arbete inte alls har hängt med.

Vilket bekräftas av mitt inledande chefs-citat. För hur kan man trycka ut allt mer administrativa funktioner på chefer och ledare i dessa tider?

Det säger ju sig självt att det tar väldigt mycket mer tid att leda människor jämfört med att leda verksamheter. Verksamhetens kuggar i maskineriet kunde adresseras som en grupp och med en standardiserad lösning utifrån antagandet att one size fits all.

Människor däremot, är flera och olika, och behöver därför bemötas individuellt.

Dessutom är vi ju ute efter alla dessa människors genuina engagemang. Chefen behöver alltså leda på sätt som skapar förutsättningar för var och en att vara maximalt kreativ, initiativtagande och passionerad. En utmaning som heter duga! Och verkligen inget man gör på språng mellan ett avrapporteringsmöte och en budgeteringssession vid datorn.

Nej, chefer behöver rensa bordet från allt som inte har att göra med människor. De behöver avsätta all tid, kraft, energi och eftertanke åt det både pedagogiska och emotionella arbetet som ledarskap är och behöver vara.

Vilket så klart låter väldigt världsfrånvänt för den chef som sitter i den genomsnittliga organisationen. Tyngd under allt som inte har med just ledarskapet att göra.

Och det är därför vi behöver prata väldigt mycket mer om detta.

För jag ser inte att vi har några alternativ. När nu värde skapas av människors engagemang.

Ser du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *