Lita på Marvin Weisbord

coal-miners-wales-uk-archives

Ända sedan 1940-talet, när de walesiska kolgruvorna blev så farliga att arbetsledarna slutade åka ner i dem, har vi vetat att självstyrande grupper är minst 35 procent mer produktiva.

Säger Marvin R. Weisbord som sedan mitten på 1900-talet på olika sätt har ägnat sig åt att förstå produktivitet i organisationer.

Enligt honom är det alltså väl belagt sedan länge att produktiviteten i en verksamhet stiger när chefen håller sig borta. Och att den stiger ganska så rejält.

Om du är chef kanske du tycker detta låter nedslående.

Men ta det inte på det sättet!

Öppnar det inte upp en massa möjligheter, om du tänker efter?

De flesta chefer som jag träffar har alldeles för mycket att göra. Gäller det dig också? Då tycker jag att, när nu Marvin säger att du faktiskt kan låta bli att göra en del av det du gör … ja, då ska du ta chansen.

För det är inte bara Marvin som säger så här. Även medarbetare önskar se mindre av chefen. Jag har tidigare skrivit om en studie där merparten medarbetare till och med är beredda att betala för att bli av med chefen. Chefen gör det svårare att göra jobbet bra.

Och tittar vi på den omfattande forskningen kring motivation får du stöd även där.

Enligt motivationsforskningen har alla en inneboende och medfödd vilja att växa och utvecklas. Människor är alltså alltid motiverade, säger forskarna.

Så när chefer säger att deras medarbetare är omotiverade är det ett missförstånd.

Jag tror istället att medarbetare inte är så engagerade i sitt arbete som de skulle kunna och vilja vara beroende på att det är upplagt på fel sätt.

Kanske har de för lite inflytande över vad de gör och hur de gör det. Kanske är det för fragmenterat och utan koppling till något större. Eller så får det dem inte att känna sig kompetenta.

Autonomi, sammanhang och kompetens. Tre psykologiska behov som enligt forskningen behöver vara uppfyllda för att människor ska vara optimalt motiverade.

Så jag tycker att du inte bara borde inspireras av kolgruvorna och låta dina medarbetare få jobba i fred. Du borde också lägga över en hel del av allt det du sitter med på dina medarbetare.

Låta dem göra jobbet full ut, helt enkelt.

För jag tänker att arbetsfördelningen mellan medarbetare och chefer är till båda parters nackdel.

Medarbetare har inte nödvändigtvis för lite att göra men de saknar pusselbitarna som gör att de kan ta ansvar för helheten. De behöver chefer i alltför stor utsträckning till sådant som de borde lösa helt utan chefers inblandning.

Jag tror att detta undergräver inte bara deras handlingsutrymme utan också deras självförtroende och engagemang.

Samtidigt som chefen sitter med alldeles för mycket operativa detaljer och blir både störd och en flaskhals i verksamheten.

Men har alltför lite tid att tänka på framtiden. Det där strategiska arbetet som ju faktiskt är chefens jobb.

Nej, det verkar inte rätt tänkt att så mycket kretsar kring och hänger på chefen. I alla fall inte om vi menar allvar med att vi tror att människor kan.

Så jag vill uppvigla till lite revolution ;-) Få dig som är chef att göra uppror mot det där gammaldags sättet att arbeta som innebär att chefen är insyltad i allting.

Cedar-Crest-cone-Cherry-Caramel_Collision-Mint_Chip

Nej, släpp allt det där.

Gå ut i vårsolen, köp en glass och sätt dig på en parkbänk och tänk strategiskt.

Lita på att dina medmänniskor medarbetarna gör ett alldeles utmärkt jobb under tiden.

Lita på Marvin!

Och behöver du mer inspiration i den här riktningen ska du lyssna på Jason Fried här nedan. Kanske mest relevant för oss som arbetar på kontor men tänkvärt för alla chefer

Dessutom är han himla kul!

Jag ska skriva mer om Jason framöver. Men inte nu. Nu ska jag låta honom inspirera dig!

Och så vill jag så klart höra vad du tycker och tänker! Är jag naiv och oansvarig? Eller är jag något viktigt på spåret?

Tack för att du låter mig veta i kommentarsfältet. Det hjälper mig och det hjälper andra.

1 Comments on “Lita på Marvin Weisbord”

  1. Pingback: Signaler om värde – enkelhet.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *