Orsak och effekt

VD håller ett informationsmöte för alla medarbetare. Hen säger, bland mycket annat, att man har infört konsultstopp.

Inget konstigt med det, nu när det är som det är. Eller?

Några dagar senare suckar en chef över att hennes medarbetare är så osjälvständiga. Att de upptar hennes tid med frågor om saker de borde kunna besluta själva.

När jag ber henne berätta får jag veta att det denna gång var en person som, efter en lång utläggning, landade i att fråga om det var ok att köpa två (2!) konsulttimmar för några hundralappar styck. De var ju nödvändiga för att få en vikarie på banan i ett system ingen internt kunde så väl. Men VD hade ju sagt att det var konsultstopp …

Ingen ledningsgrupp säger sig ägna sig åt detaljstyrning.

Alla ledningsgrupper är frustrerade över att människor inte tar initiativ och ansvar.

Ovanstående exempel från en verklighet nära dig visar hur subtilt ledare rycker undan mattan för sin organisation. Utan att ens veta om att det är det de gör.

Så hur hade VD kunnat göra istället?

Det bästa hade varit om VD hade behärskat sig och inte sagt något alls om konsulterna. Hen hade kunnat nöja sig med att informera om det ekonomiska läget och säga att hen uppskattar alla de initiativ som har tagits runt om i organisationen för att anpassa verksamheten.

Budskapet är elegant tydligt. Jag vet att ni är kloka människor som gör det bästa ni kan utifrån situationen. Tack för det.

Och vill hen jättegärna säga något om just konsultkostnader så skulle hen kunna prata om sig själv. Säga något i stil med: – “Jag, precis som övriga organisationen, har sett över vad jag kan spara in på. Och jag har bland annat valt att ersätta de konsulter jag använder med interna resurser.”

Tydligare än så bör hen absolut inte uttrycka sig.

För man kan inte både skriva människor på näsan och förvänta sig att de känner sig betrodda och kapabla att fatta beslut utifrån sitt omdöme.

Människor blir förvirrade när man säger en sak men gör något annat. Och när det är makten som talar, tar människor det säkra före det osäkra.

De slutar tänka själva och gör precis som de blir tillsagda.

Vilket ju är helt förödande i så osäkra tider som dessa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *